NLM-trening Hjultjønna

Oppgave 1: Kast i vann – fot et godt stykke bakover (50-70m?). Send ut, og legg på et støttende “ut”-signal i vannkanten. Ny dummy legges når hunden er på vei inn. Trene opp inngang i vann når de er sendt langt. Naturlig reaksjon er å begynne å søke langs vannkanten. Dummyene fløt mot høyre, slik at oppgaven ikke ble helt som den burde.

Oppgave 2: To kastet i vann rett frem, og to markeringer til sidene på to odder med noen terrengoverganger imellom. Hundene hentet hver sin rett frem, og deretter hver sin minnesmarkering. Til slutt fikk hundene hente dirigering fra punktet de ikke hadde vært på.

Oppgave 3: Enya fikk gjøre klokka med ett punkt som kast på vann. Sidedirigeringer og utsignal. To ganger i vann. Veldig avventende og dyktig når hun ikke var ved foten. Øvelsen stresset ned både meg og Enya.

Bilde 29.05.2016, 19.39.30

 • God fremgang i respons på sidesignal med de nye kommandoene. Enya er også blitt god på å skille mellom ut og sidesignal og gikk riktig hver gang.
 • Fortsatt nølende respons på innkallingssignal på fløyte når hun er blitt sendt ut og stoppet – må ha hjelp av flere signaler og håndsignal for ikke å stoppe opp.
 • Gode utredninger ute i områdene, men liten nesebruk underveis i utsendingene. Løp over dummyer – kan trene med kortere avstander iblant.
 • Jeg er fortsatt overbevist over at ritualet for avlevering skal beholdes. Kommando før fotgående, og automatisk sitt ved holdt kommer jeg også til å beholde. Jeg må fortsatt bestemme meg for rituale på utsending, men tester for tiden ut varianten: stå, ta fløyte, ut med hånd og len fremover, “ut”.
 • Litt nøling langs bredden da dummy lå markant til høyre for gata/tidligere punkt. Bør jobbe med mer direkte igang i vann på lang avstand fra meg. Jeg må bestemme meg for om jeg skal bruke et støttende “ut», stoppe og så sende videre ut, eller varsle om vann/hinder allerede ved utsending.
 • Veldig gode dirigering på håndsignal, men nese lite påslått utover. Forventet å løpe langt på videre ut-dirigering. Forsåvidt positivt, men kan da legge inn noen korte overraskelser iblant. Skilte veldig godt på ut, høyre og venstre, selv med forskjellig verdi på oppgavene.
 • Gode avleveringer fra vann, unntatt 1 med rist. Fikk etterpå belønnet en lang, perfekt oppgang fra vann.

Veldig stresset Enya i dag. Veldig dårlig fotgående, manglende kontakt, og enorm forventning/stress til oppgavene. Det er minst et halvår siden jeg har opplevd henne slik, og det var lange perioder før/under/etter treninga hvor jeg ikke egentlig kjente igjen hunden min. Vi har hatt “du og jeg”-følelsen på trening lenge nå, så det var uvant og frustrerende å føle at jeg ikke hadde kontrollen og at Enya ikke så på meg som en nødvendig del av teamet i dag.

En god del av det tror jeg sitter i etter en slitsom dag på fredag og redsel for veps og slamrende dører hvor hun ikke har fått stresset ut av kroppen enda. Jeg skal følge med om det er stress som sitter igjen (da kommer hun seg i løpet av de neste dagene), eller om det er sykdom/skade som jeg ikke har oppdaget.

Måter å senke stresset på:

 1. Bryte fokus frem – veldig gode godbiter (kjøttboller)
 2. Flere oppgaver. For stresset til vannoppgave => legg ut en bakover. Fortsatt for stresset => enda en ny oppgave bakover. På forhånd ha lagt 5-6 alternative oppgaver som hunden må huske og konsentrere seg om.
 3. Oppgaver som ikke er ved foten min, f.eks. dirigeringsklokka.
 4. Bryt forventning ved å gå å hente selv, gå og legg ut noe, osv.

Vendinger for å korrigere fotgående hjalp ikke nevneverdig på verken stress eller posisjon ved foten. Oppgaver bak hjalp veldig godt, men jeg må nok gjennomføre det mer grundig slik at hun er i riktig modus før hun sendes på oppgaven hun så gjerne vi gå på. Veldig forskjell på stressnivå ved foten og når jeg gikk unna. Vi er også i en omgjøringsfase på flere rutiner. Når disse blir mer gjennomarbeidet tror jeg også at det vil gi Enya en trygghet og ro.

Bilde 29.05.2016, 19.39.13

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s