Jakttrening uke 20-21

Enya har vært med på mye forskjellig siste halvannen uke. I morgen er første dag av Kicki-kurset, så før det er det på tide med en oppsamling. Jeg er nå ferdig med to av vårens tre eksamener, treningsgjengen hadde WT-trening på Lundamo, jaktkomiteen hadde jaktdemo på retrieverklubbens miljøtrening, det har vært jaktcuptrening og gjennomføring av markeringsposten. I tillegg har Enya fått hilse litt mer på Ninas tre fine duer, jeg har tatt en god del bilder og vi har vært på et par-tre fine turer. Jeg har fått avdekket et par alvorlige problemer som jeg må ta tak i og tenke videre på.

Mandag 12. mai. Jaktcuptrening Tømmerdalen.

Markeringer, doble og triple. Dirigeringer, hjelp. Ro, modus. Søke nøyaktig nok i området – inn i trær, busker, kratt. Kastet for andre – veldig bra trening.

Foto: Sissel Adde
Foto: Sissel Adde
Foto: Sissel Adde
Foto: Sissel Adde

Tirsdag 13. mai. Dirigering og søk, Kleivavegen.

Gir opp i søket – Ny metode: holde området og utholdenhet i søk – tenke annerledes enn jeg har gjort. Bli med henne ut – slipper at hun trekker hjemover. Vite nøyaktig hvor jeg har lagt dummyer – ikke legge ut på måfå. Nøkkelring, nedgravd eller bare fert + snike ut når hun søker bra. Lang linje – bra. God respons på rettet nærsøk. Bra fotgående. Finne tennisball som belønning for å gå ut.

Onsdag 14. mai. Jaktdemo miljøtrening.

Altfor ivrig på markeringer, dirigeringer og søk. Lyd på den første enkeltdirigeringa. Hun fikk ikke hente noen markeringer, men allikevel ikke bra med lyd. Må ta en skikkelig runde med demping av forventninger til skudd og markeringer, og en alvorsprat om å holde seg i posisjon. Hun kan heller aldri få lov til å gå på noen av oppgavene når hun er så heit – da må jeg heller gå og finne på enda en ny oppgave og overraske henne.

Gikk bra i søket, også på siste runde hvor hun søkte sammen med Harley. Hoppet uten nøling over gjerdet. Tilbakehopp første gang, men sprang rundt gjerdet de andre tre gangene.

Torsdag 14. mai. WT-trening Lundamo.

IMG_5288
Foto: Sissel Adde

Veldig fin modus til Enya å være gjennom det meste av treningsøkta. Fikk trent mye forgående, både i bånd og løs. Ikke særlig bra markeringsarbeid i dag, men lærerik avslutning for Enya. Jeg må være villig til å gå ut med henne på vanskelige markeringer med skjult nedfall, gi henne noen lette markeringer i området og så avslutte med en på riktig avstand. Hun skjønte mer og mer hvordan dummylauncheren funket, men hun har ennå ikke nok erfaring med den til å få overdrevne forventninger.

Ok ro i kast og skudd, og ingen lyd verken i (de lange) pausene, ved skudd/kast eller i passivitet. Jeg hadde alltid minst 3 mulige oppgaver, og det hjalp.

IMG_5287
Foto: Sissel Adde
 • Ninas øvelse fra Birgitta-kurset i Danmark for innlæring av støttende ut-signal.
 • Et par repetisjoner på back opp en bratt skråning. Kan etterhvert legge vekt på å fortsette videre ut
 • God respons på rettet nærsøk, og til dels på back.
 • Trenger alvorlig repetisjon på å høre på innkallingssignal ute i arbeid (spesielt når hun er skjult for meg).
 • Fortsetter med repetisjon av stoppsignal og å vente i terrenget etter signalet mens jeg går rundt og fikser/viser. Et ledd i dette er å trene å bli værende på stedet på kommando «bli» i hverdagen.
 • Trenger fortsatt mye trening i å holde søksområdet og å slå ned tempoet når det blir vanskelig. Søker i for liten grad inne i vanskelig terreng.
 • Teste om mange flere oppgaver/områder, noe strengere krav til posisjon og mer fotgående mellom områder istedenfor å bare snu opp og sende bak kan hjelpe til å bidra til bedre modus.
 • Enya slappet etterhvert godt av i pausene. Det må altså være litt arbeid, en forflytning og så en lang pause – til vanlig har vi ikke lange nok pauser.
 • Fortsette å gi henne «dopauser» ved å ta på båndet og gi tillatelse i mellom øktene slik at hun ikke gjør fra seg under arbeidet.
 • Følgende har jeg nevnt tidligere, men ikke fått orden på ennå:
  • Rutiner og sørge for at Enya faktisk får med seg markeringene.
  • Tydelig forskjell på «nå er det bare å slappe av», «den er ikke din» og «gjør deg klar – nå er det din tur».
  • Jeg må bli flinkere til å markere og *huske punktet i ettertid*.
 • Trene presisjonsmarkeringer. Jeg synes Enya har markert godt i det siste, men hun trenger tydeligvis fortsatt trening. Dette var riktignok noe vanskeligere oppgaver enn hun er vant med, men hun må lære seg bedre presisjon.
 • Jeg har fortsatt tro på at fremgangsmåten for søk og selvstendighet som jeg kom frem til på tirsdag – det må bare settes ut i livet.
IMG_5232
Foto: Sissel Adde

Ser at jeg trenger å stramme inn på lydighet, men ha mer fokus på selvstendig arbeid. Dirigering må likevel legges inn som en «kontroll», og fordi det virker beroligende på Enya. Prøve å være uforutsigbar og spennende, og gjøre meg selv til en viktig del av samarbeidet.

IMG_5296 IMG_5292 IMG_5289Fredag 15. mai. Trening Hernbergheia.
Dirigering mellom øyene. Tennisball bak. Duer.
En markering.
Mye fotgående og rotrening mens jeg kastet markeringer.
Dirigering høyre, venstre, søk bak.
Dirigering videre ut.
Innkalling!!! Overraske henne – innkalling? nærsøk? videre ut?

Screen Shot 2015-05-15 at 23.08.36

Ninas øvelser fra Åse-kurs:
– Varianter av klokka (vanlig, 8 i sirkel, 4+4 i to sirkler med ulik radius).
– Innlæring av støttende ut.

Lørdag 16. mai. Dirigering i stikryss.

Dirigering i stikrysset hos Silje. Back, ut, skrå back, forstyrrelser, nærsøk.

Søndag 17. mai. Dirigering Vestlia.

Dirigering over gjerder Vestlia. Rett ut og back over gjerde og oppover skråninga – bra! Skrått over gjredet, over vei og opp kolle – bra etterhvert, men mer usikker. God respons etterhvert på skrå back til kollen. Annen hund som kom løpende mot – traktor rett over, men fortsatt på jobb.

IMG_5383 IMG_5382 IMG_5405 IMG_5381 IMG_5379 IMG_5377 IMG_5372 IMG_5371 IMG_5370Mandag 18. mai. Jaktcup post 3.
– Innkalling!!!!! 😦 😦 😦 I forbindelse med
Ute av syne
I søk
Hadde sett markering falle
Hadde gjort feil på min dirigering
Sprang langs bekken!

Burde ha stoppet henne for å løse oppgaven. Latt henne sittet en stund og så gitt nærsøkssignal.
– Dårlig respons på dirigeringssignal ca 50% av tida.
– Hadde nok ikke markert alle – byttet mellom og gikk tilbake til tidligere.
– Ingen lyd og ok-ish ro på linja 🙂
– Jeg må huske å tenke på vinden i føringa av Enya – gripe inn eller la henne gå.

Tirsdag 19. mai. Tur og utemiddag etter eksamen.
Litt forventningsbrytende trening på vann. Trening stoppsignal, sitt og bli, fot, innkalling. Må øve på øyeblikkelig respons på stoppsignal og innkallingssignal. Få opp troa på at jeg har nyttig informasjon – tomme søksområder eller markeringsområder, og så vet jeg hvor det er. Innkalling når hun ikke ser meg! Fløyte, stemme og håndsignal.

Fornøyd med siste tre øvelser: Pælmet en pinne inn i tett skog, gikk fot unna, sendte på «markeringen», lot henne lete litt, innkallingsignal. Hun kom spurtende i superfart og fikk tennisballen sin.

Onsdag 20. mai. Minitrening Vestlia.

Et par lange dirigeringslinjer. Lange(!) rette back-er. Litt markering + forventningsbrytning. Avlevering av kanindummyen. Note to self: Ikke glem fløyta på jakttrening 😉

Torsdag 21. mai. Tur til St. Olavsspranget.

Litt markeringstrening, og noen dirigeringer på vann. Full suksess på ikke-risting – det virker som at Enya endelig har forstått poenget. Som vanlig rimelig høyt stressnivå. Jeg kan kanskje jobbe mer med rutiner og innstramming før jobbing og etter avlevering. Enya var veldig villig til å forsere terreng på markeringene (ned skråning og opp skråning), men det var mye løping og lite nese involvert. God respons på innkalling og stoppsignal, men mindre bra på mine forsøk til å hjelpe til med nærsøk. Hun leter ikke rett ned og setter ned tempoet, men går avgårde dit hun selv tror det er. Ronja gjorde en strålende innsats som makkerhund i dag – dyktig markør og søkshund 😉 Enya trenger mye mer av at en annen hund får hente (er ikke like spennende om jeg går og henter selv), så jeg får krysse fingrene for at Ronja fortsetter med den gode perioden sin og er villig til å hente dummyer noen flere ganger de neste månedene.

Oppsummering:

 • Gå ut til henne etter at jeg har stoppet henne slik at jeg kan kontrollere søket bedre. Nå går hun for langt avgårde før hun kommer tilbake til området og gjør funn. Hvis jeg går nærme får hun trening i bli på stoppsignal og jeg kan hjelpe henne og gripe inn.
 • Lage forskjellig signal for nærsøk og områdesøk?
 • Ta en alvorsinnsats på innkalling!!!
 • Bør stoppes på markering når hun har markert upresist. Gjøre en dirigering ut av det – ikke kalle henne inn, men ikke la henne suse rundt og søke i vildens sky. Mindre bein, mer nese.
 • For treg til å gripe inn (mye «tja, men… ok da»). Ha klare kriterier/mål for øvelsen => enklere å gripe inn.
 • Mye søk *ved* vann, der hun ikke skal gå i vannet/søke langs bekken.
 • Må drive en del grunnleggende «reparasjonstrening» i sommer, og eksperimentere for å finne ut selv hva som funker og ikke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s